Vegan stijl jurken, je bent wat je eet
Vegan stijl heeft te maken met eten, dacht ik. Mensen die vlees liever laten staan en daarvoor in de plaats op sojachips knabbelen en tofu bakken zodat ze toch iets van een bite hebben.
Dat Vegan ook vaak een way of life is, snap ik. Daar horen bijvoorbeeld geen leren pumps bij of een bontkraagje. Maar Vegan schijnt ook een modestijl te zijn. Dus ging ik eens rondsnuffelen.
Vegan stijl jurken
Ik verwachtte alternatieve gebaktikte kleedjes en Ibiza jurkjes en Bohemienne franjes en kraaltjes. Want lang geleden droegen de vegetariërs van die jungle schoenen van canvas en rubber en zelfgebreide vesten. Juist, de beroemde geitenwollen sokken generatie, de alternativo’s, de hippies uit de jaren 70. De peace roepende, blowende hangjongeren die geen bloed wilden vergieten.
Jaren 60 Vegan stijl jurken
Het rijtje Vegan stijl jurken op deze site is heel anders. Wel heel jaren 60, maar dan de nette kant. De recht toe recht aan jurkjes die schooljuffen uit die tijd droegen. Mantelpak-achtige jurkjes met pied de poule motief. Psychedelische motieven, maar dan sterk vereenvoudigd. Vegan dus?
Vegan stijl= zonder dierenleed
Vegan blijkt niet zozeer een stijl te zijn als wel te slaan op de productie, de gebruikte materialen en de duurzaamheid. Als er maar geen dierenleed aan te pas komt. Dus geen zijde, geen leer, geen bont, geen wol. Vegan leer is in. Ultra suede heet het ook wel. Een soort imitatie leer. Of dit milieuvriendelijk is waag ik te betwijfelen, maar het lijkt wel heel erg veel op echt leer.
Microvezel en vegan stijl
Nu weten wij huisvrouwen allang dat natuurleren zemen bijna nergens meer te koop zijn. We willen ze ook niet meer want ze zijn een stuk duurder dan de gewone zemen, slijten harder en drogen minder snel dan echt zeemleer. Microvezel, dat is de stof van de toekomst. Maar wanneer ik dan weer lees dat de plastic soep in de oceaan niet zozeer bestaat uit plastic afval’maar uit ultrafijne deeltjes die vrijkomen bij het wassen van fleece truien, dan maak ik me toch ongerust over al die kunstmatige vezels die onverwoestbaar zijn. Juist het feit dat ze niet of nauwelijks slijten kan een groot nadeel zijn, terwijl je als consument denkt dat je lekker duurzaam bezig bent.
Zijn Vegan jurken ook ecologisch verantwoord?
Op vega-life.nl geven ze eerlijk antwoord op deze en andere vragen. Zo kun je lezen dat ” vegetarisch leer” een mix is van Polyurethaan (PUR) en Polyester gecombineerd met een katoenvezel. Volgens hen is vegetarisch leer dan wel niet biologisch, want geen natuurproduct, maar wel beter voor het milieu omdat er geen leerlooimiddelen gebruikt worden.
Vegan stijl jurken met PETA logo
Bij de Vegan stijl jurken op deze website zie je het PETA logo. Dit is niet zozeer een keurmerk als wel een intentie om zoveel mogelijk producten te gebruiken zonder dierenleed. Een loffelijk streven. Maar kunnen we niet gewoon leer gebruiken van dieren die na een lang en gelukkig leven, vreedzaam zijn ingeslapen? Bijvoorbeeld melkkoeien? Biologisch en afbreekbaar?