Week van het geld
Geld maakt niet gelukkig dat weet iedereen, maar zonder geld is het niet echt eenvoudig om gelukkig te zijn. Niet iedereen kan in Utopia wonen of deelnemen aan een ruileconomie. Bovendien, is geld niet ook een ruilmiddel? Gewoon net iets makkelijker dan twee koeien voor een fiets toch? Maar waar blijf je als je geen koeien hebt en ook geen fiets en het je door persoonlijke omstandigheden zelfs niet lukt een moestuintje op je balkon te onderhouden? Dan sta je dus met lege handen.
Behalve wanneer er een sociaal vangnet is. Bijvoorbeeld familie die voor je zorgt, zoals dat eigenlijk tot ver in de jaren 50 heel normaal was, ook in Nederland. Dankzij de socialistische partijen is er steeds meer hulp en ondersteuning gekomen voor de zwakkeren in onze samenleving, degene die dus niet kunnen werken omdat ze oud of ziek zijn. Met geld heeft dat allemaal weinig te maken, maar wel met de zin om voor elkaar te zorgen.
Geld om te sparen
Met diverse spotjes worden we nu gedrukt op het feit dat we in maart “de week van het geld” hebben. Zo moet ik mijn geld leren niet iets nu te willen hebben, maar ervoor te “sparen”. Ja tuurlijk. En dat terwijl de spaarrente momenteel net iets minder is dan de inflatie, oftewel als ik geld op zij zet wordt het gewoon minder waard, omdat de spullen die ik wil kopen veel duurder worden ondertussen en dat is al een hele tijd zo. Dus sparen? Echt niet. Maar ja het alternatief, lenen, is nog veel duurder. Warenhuizen als Wehkamp zorgen ervoor dat je altijd wel wat nodig hebt en je mag best pas over 6 maanden gaan betalen, maar vragen ondertussen gerust 18% rente over het verschuldigde bedrag en niemand die er wat van zegt.
Geld slim uitgeven
Rest je niets anders dan gewoon slim te zijn en goed te vergelijken voor je iets koopt. Gelukkig helpt internet iedereen om prima te kunnen vergelijken waar je een bepaald merk schoenen of pumps het voordeligst kunt kopen. Ook voor retro spulletjes en jurkjes hoef je niet meer de deur uit. Ben je toch al niet zo’n goede onderhandelaar of afdingster op de rommelmarkt? Ga gewoon eerst eens even googelen en je weet zo de laagste prijs voor jouw favoriete bloemetjesjurken jaren 50. En een echte retro-tip is: goedkoop is duurkoop! Daarmee hielden onze moeders en grootmoeders ons altijd voor dat je moest kiezen voor kwaliteit. Wat kwaliteit is voor de één hoeft het trouwens nog niet te zijn voor de ander. Maar door je vooraf af te vragen wát je nou precies nodig hebt en wilt kopen, verklein je de kans op een miskoop.
En hoewel je altijd je spulletjes mag terugsturen, blijkt Nederland behoorlijk laks in te zijn. Maar liefst 20 % van de miskopen worden niet terug gebracht. Tel uit je winst. Misschien daarom ook een goed idee om af en toe een blik op marktplaats te werpen wanneer je iets specifieks zoekt. Realiseer je je wel, dat ruilen daar meestal NIET mogelijk is, en geld terug, dat kun je helemaal wel vergeten. Dus check van te voren of de verkoper/verkoopster betrouwbaar is en zon niet, online is de keuze groot genoeg. Kijk eens bij retrojurk.nl, vintage-jurk.nl of vintagechick.nl.