Diervriendelijke retro mode
Brigit Bardot begon er ooit mee, de actie tegen bont. Was het vroeger nog doodnormaal om in een nertsjasje of op de catwalk te verschijnen, toen eenmaal bekend werd welk dierenleed er schuil ging achter de productie van Bont, durfde menig beroemdheid zich niet meer in het openbaar te vertonen met bont.
Trijntje met echt bont?
Trijntje, die vorige week nog op het Eurosongfestival was, en toen op facebook haar nieuwe album aankondigde, kreeg woedende reacties van de mensen tegen bont. Op de foto staat Trijntje heel fotogeniek met hoed en iets van bont om haar nek. Mooi vond ik, beter dan wat ik tot nog toe gezien had op het songfestival. Nepbont natuurlijk, daar ging ik tenminste vanuit. Want eigenlijk dacht ik dat bont allang verboden was. Dus als ik iemand zie met iets wat op een bontkraag lijkt, dan ga ik er bij voorbaat van uit dat het nepbont is. Helaas is dat dus niet waar. Je kunt nog steeds echt bont kopen. En dat terwijl ondertussen toch 90% van de Nederlanders tegen bont is, vanwege al het dierenleed dat er achter schuilt.
Consument wil geen bont
Wat hebben wij als onnozele consument eigenlijk in te brengen, zou je denken. Waarom kunnen we er gewoon niet klakkeloos van uit gaan dat wanneer we een jurkje of een jasje kopen, dat geproduceerd is op een eerlijke manier. Dus geen kinderarbeid, geen giflozingen in het milieu, geen dierenleed. Want ook dat is iets wat wij allemaal in ons hart wensen. Maar toch blijkt er nog heel wat mis te zijn met de kleren die we dragen en de nieuwe jurkjes die we zo graag kopen nu het weer mooier weer wordt.
Consument wil gewoon eerlijke kleding
Ondertussen hebben heel wat winkels hun deuren moeten sluiten vanwege teruglopende klandizie en een gebrek aan vernieuwing. Denk aan Schoenenreus, Mexx, Thom Broekman, Maison de Bonneterie en de perikelen rond V&D. Hoewel menig expert zich het hoofd breekt hoe deze trend te doorbreken, lijkt niemand te denken aan duurzaam en diervriendelijk. Hoewel de meeste mensen nu wel doorhebben dat bont not done is en een aantal bekende kledingzaken waaronder WE, Supertrash, Zalando en Claudia Sträter zijn gestopt met de verkoop van bont, weten we van een heleboel andere spullen niet wat er mis mee is of zou kunnen zijn.
Fair fashion is in
Gelukkig kun je heel eenvoudig bont van nepbont onderscheiden. Echt bont heeft een leren ondergrond en de kleuren van één haar zijn verschillend, meestal donker bij de wortels en lichter naar buiten, net als bij een mens. Ook zijn de haren onderling verschillend. Echt bont voelt heel lekker glad en zacht aan, terwijl nepbont een beetje stroef en zelfs plakkerig aanvoelt. Dus zie je iemand met iets van bont, doe dan heel vriendelijk en aai even over de kraag of jas. Dan weet je het zeker. Maar ik geloof niet dat Trijntje een kraag van echt bont showt op haar nieuwe album “Walk along” tenzij uit onwetendheid. Mocht dat wel zo zijn, dan wordt het tijd voor een nieuw voorkantje, zonder bont wel te verstaan.