De vintage truc
Vintage en retro kleding zijn hot. Vintage doet denken aan kwaliteitswijn en dat klopt. Retro klinkt als iets dat van vroeger was en opnieuw gemaakt wordt, ook dat klopt. Vintage staat voor merkkleding uit de vorige eeuw. Er zijn in 20e eeuw veel verschillende stijlperioden waarop nu wordt voortgeborduurd. Het grappige is dat vintage kleding merkkleding is en in principe ook authentiek en toch betaalbaar. Dus wanneer je bij een vintage winkel iets koopt, heb je altijd iets unieks in handen, confectie was in de jaren 20, 30, 40 en zelfs 50s eigenlijk nog helemaal niet aan de orde!
Vintage nieuw of tweedehands?
De vintage wind die over Europa waait zorgt ervoor dat veel producten van de vorige eeuw in ere hersteld worden, niet alleen kleding maar ook accessoires als tassen, sieraden en schoenen komen weer allemaal terug in de mode. Vintage spullen en dus ook jurken zijn kwaliteitsproducten zoals ze tegenwoordig niet meer gemaakt worden. Koop je dus iets in een vintage winkel dan heb je iets goeds in handen, maar het hoeft niet perse nieuw te zijn. Hoewel de meeste jurken, bloesjes en schoenen dat natuurlijk wel zijn, hooguit hebben ze een poosje ergens in een etalage handen of gestaan.
Retro is in feite namaak
Het voordeel van vintage is eigenlijk ook meteen een beetje een nadeel, als je een bepaald jurkje op het oog hebt en er niet op tijd bij bent, grijp je mis! Dan kun je nog altijd een retro jurkje gaan zoeken, Want retro jurken zijn jurken die nu gemaakt worden, met de technieken en de materialen van nu, maar met de looks van de jaren 20,30 of bijvoorbeeld 50. Dat maakt ze nog beter betaalbaar dan vintage kleding en in ieder geval altijd nieuw.
Hoe onderscheid je vintage van retro?
Waar moet je nu opletten als je zeker wilt weten dat je goede vintage kleding koopt en geen retro producten? Eigenlijk is dat hetzelfde als wanneer je anno 2014 een goede jurk wilt kopen van een bekende modeontwerper: je moet kennis van zaken hebben! Oftewel je moet weten welke merken “echt” zijn, en welke niet. Het lastige is wel dat dergelijke kennis niet op straat ligt, je zult je er dus in moeten gaan verdiepen welke modehuizen in welke jaren ‘in” waren en welke niet.
Gelukkig zijn er altijd een paar modenamen die door de jaren heen houvast bieden. Een goed voorbeeld is Chanel, als dat op je mantelpakje staat dan zit je natuurlijk altijd goed, maar de prijs is er dan ook naar. Maar toch een vuistregel voor kleding van voor de tweede wereldoorlog is wel, dat de mode in Parijs gemaakt werd en niet in Amerika zoals na de oorlog. De opkomst van film en TV met natuurlijk Hollywood in de hoofdrol hebben ervoor gezorgd dat na de 50 jaren Amerika het gezicht van de mode enorm beïnvloed heeft en dus ook alle vintage kleding uit de jaren 50 en later.