Pas op met 50’s jurken online
Wie regelmatig online 50’s jurken koopt, zal versteld staan van het aanbod. Nog steeds rollen mijn ogen uit mijn kassen wanneer ik zie hoeveel verschillende retro en vintage jurken er verkrijgbaar zijn. Het is net alsof ze allemaal uniek zijn maar dat is natuurlijk niet altijd zo. Toch loop je weinig risico dat jouw concurrent in dezelfde vintage jurk naar dat coole feestje gaat. En daarom is het oppassen geblazen met online shoppen, want je bent zo shopverslaafd :).
Unieke 50’s jurken online
Wanneer je een echt vintage exemplaar te pakken hebt, dus een 50’s jurkje dat ook echt ergens tussen 1950 en 1960 gemaakt is en vervolgens ergens in een magazijn heeft liggen verstoffen, heb je een redelijke kans dat er geen tweede is. In de jaren 50 was confectiekleding namelijk nog niet echt gangbaar.
Naast de haute culture van topdesigners en het maatwerk jurkje van de naaister was er op een gegeven moment wel een prêt-à-porter collectie, maar dat wil nog niet zeggen dat er duizenden exemplaren van een bepaald jurkje verkocht werden zoals tegenwoordig modeketens doen. Designkleding moet natuurlijk ten alle tijden iets exclusiefs hebben.
50’s jurken online: Haute couture of niet?
Over smaak valt niet te twisten dus wie bepaalt eigenlijk of een jaren 50 jurkje van of pencildress rokje dat je ergens op de rommelmarkt op de kop hebt getikt, haute couture is of niet? Dat is een goede vraag, en van dezelfde orde als “Wat is nou design kleding en wat niet?” Want per slot van rekening is elk kledingstuk ooit ontworpen door iemand.
En design betekent natuurlijk niets meer en niets minder dan ontwerp. Maar is daarmee elke jurk of broek ook een design stuk? Nee natuurlijk. Desgin kleding of tassen zijn afkomstig van een mode ontwerper die zich haute couturier mag noemen. In Frankrijk is dat namelijk een beschermd beroep.
Haut couture in Nederland
Het Chambre Syndicale de La Couture kent deze titel alleen toe aan een beperkt aantal ontwerpers die ook nog aan verschillende eisen moeten voldoen. Zo moeten ze een eigen atelier hebben en minimaal twee keer per jaar een nieuwe collectie laten zien op de catwalk. En niet zo maar een paar jaren 50 jurkjes, maar 50 jurken per model.
Dat vraagt nogal wat van en ontwerper maar verklaart ook wel het soms nogal buitenissige en ondraagbare karakter van wat er vertoond wordt. Coco Chanel en Christiane Dior zijn al jaren erkend maar ook bijvoorbeeld Georgio Armani en de wat jongere Jean Paul Gaultier hebben de titel. En zelfs onze eigen Iris van Herpen (1984)! Dat is best een opvallende prestaties trouwens wanneer je bedenkt dat er in de jaren 50 meer dan 100 haut couture modehuizen waren en begin 2000 nog slechts 18.
Design kleding niet per definitie draagbaar
Heb je dus een jurkje van van Herpen, dan heb je designkleding in handen. Maar ook dat is geen garantie voor uniciteit want om het hoofd boven water te houden maken de designers ook een confectie collectie. Bovendien is de collectie van bijvoorbeeld Iris van Herpen allerminst draagbaar.
Het is veel meer kunst met een 3D printer gemaakt dan een leuk jurkje. Oftewel aan het predicaat designkleding of Haut couture heb je niets meer in de 21e eeuw. Dat maakt het een soms lastig om 50’s jurken online op hun juiste waarde te schatten. Wie bijvoorbeeld op marktplaats koopt moet maar afwachten wat hij in huis krijgt. Beter kijk je bij officiële aanbieders van vintage merkkleding, zoals Succubus, Lindy Bop en Topvintage.